Jesper Skibby: Tilliden til vores omgivelser er altafgørende

Fortrolighed og det, at man kan stole på andre, er grundstenen i en tillidsfuld relation. Cykelrytteren Jesper Skibby har i sit professionelle liv været dybt afhængig af den tillid til andre - og mærket hvordan tilliden bliver udfordret af konkurrence.

Når man ræser ned af et bjerg i Tour de France med 130 kilometer i timen, ofrer man ikke mange tanker på, om mekanikeren nu også huskede at spænde skruerne på forhjulet en ekstra gang, eller om konstruktionen holder.

”Man stoler blindt på, at cyklen er blevet gået igennem, ikke bare to gange, men tre gange, inden dagens etape. Man har også fuld tillid til, at materialet bliver gennemtjekket hele tiden”, siger Jesper Skibby.

Én ting er cyklen. Noget andet er de mennesker, som omgiver en i et professionelt cykelsportsmiljø. Jesper Skibby understreger, at det er helt afgørende, at der er nogen, som man har hundrede procent tillid til, når man færdes i et stærkt konkurrerende miljø som professionel cykelsport.

”Jeg ville lægge mit liv i hænderne på Brian Holm, da jeg kørte som professionel cykelrytter. Der er en tillid og en fortrolighed imellem os, som betyder, at vi kunne tale om andet og meget mere, end lige hvilke bremser vi brugte, og hvilke dæk vi kørte på”, fortæller han.

Han understreger i den forbindelse, at tillid for ham ikke bare handler om at sidde og klappe hinanden på skuldrene og sige; ”Hvor har vi det godt”. Tillid er også, at man tør sige, når det ikke går godt. At man har mod til at rådføre sig med andre om, hvad man stiller op i en vanskelig situation.

Fakta


Værdiskabende samarbejde kræver tillid

I Danmark har vi høj tillid. Faktisk stoler 78% af os i udgangspunktet på hinanden. Og det er ikke bare vores nærmeste og vores gode venner, vi naturligt har tiltro til, men også dem, vi slet ikke kender, siger tillidseksperterne. Tillid er godt, når vi mødes. Det gør både vores egne og de andres handlinger forudsigelige. Er der tillid i rummet, opstår der derfor en stærk følelse af sammenhørighed, både i kroppen og lokalet, som gør samarbejdet langt mere effektivt.

Director of Conference i Søhuset, Christina Wejlemann, fortæller hvordan vi arbejder med tillid i det professionelle møde:

”Når vores gæster træder ind ad døren, skal alt spille – hver gang. I Søhuset er tillid vigtig for os; tillid til, at vi i køkkenet, i vores booking og teknik gør os umage hver eneste dag. Vores dedikerede personale leverer superb service og høj kvalitet – selvfølgelig. Det siger vores kunder, og heri ligger en stor gensidig tillid. I Søhuset har vi samlet set mere end 219 års erfaring med at afholde professionelle møder, og den erfaring sætter vi i spil hver gang, vores gæster lægger et møde i vores hænder. Vi rådgiver og hjælper dem hele vejen, og vores kunder kvitterer med en af branchens bedste Net Promoter Scores på 88 i 2019.”

Sæt tillid i spil til dit næste møde

Den umulige win-win

Fortrolighed og modet til at tackle en situation, hvor man er udfordret, er to afgørende parametre, når vi taler tillidsfulde relationer, forklarer professor ved Aarhus Universitet og ekspert i tillid, Gert Tinggaard Svendsen. Han illustrerer det med en case, hvor han og kollegaen Mads P. Sørensen interviewede et lille fodboldhold i Hobro, som har opnået forbløffende resultater og er rykket op i superligaen fra praktisk taget ingenting.

”Der var rigtig mange af spillerne, som fremhævede det forhold, at det er ok at begå en fejl på deres hold. Træner Jonas Dahl havde en ganske særlig måde at gribe det an, at holdet havde spillet en dårlig kamp. Han tog hele holdet med på en løbetur ned til havnen i Hobro. Der ligger et hyggeligt ishus. Så gav han is til hele holdet, og de satte sig ned og hyggede sig, samtidig med, at de snakkede om, hvad der var gået galt. Den kultur på holdet, hvor det var ok at lave fejl, skabte en grundlæggende tillid og bevirkede, at spillerne følte sig trygge og turde tage chancer”, siger Gert Tinggaard Svendsen.

Han tilføjer, at der naturligvis er forskel på sportsgrene. Fodbold er en holdsport, hvor professionel cykelsport i højere grad er en solosport. Der er kun plads til én person på vinderpodiet, og det påvirker tillidsforholdet.

”Hvis man befinder sig i en stærkt konkurrencebetonet situation, hvor der kun er én vinder, så er det umuligt at etablere en såkaldt win-win-situation, som er meget vigtig for en tillidsfuld relation. Win-win er nemlig karakteriseret ved, at begge parter har en opfattelse af, at de vinder noget”, uddyber Gert Tinggaard Svendsen.

De lange knives nat

Jesper Skibby kan godt genkende den tendens fra sin karriere som professionel cykelrytter. Konkurrencen om den ene plads på podiet betyder, at man hele tiden er nødt til at være på vagt.

”Det er de lange knives nat, når man færdes inden for professionel cykelsport. Jeg havde tillid til nogle enkelte, men ellers var jeg meget på vagt. Det var hele tiden: ”Når du siger det, hvad mener du så egentlig med det?” Man fornemmede konstant en underliggende dagsorden med det, der blev sagt. Det påvirkede den måde, man tænkte på og forholdt sig til andre mennesker”, pointerer Jesper Skibby.

Han supplerer med det faktum, at professionel cykelsport er omgivet af et konstant pres, som handler om store pengesummer og kontrakter. Typisk skriver man kontrakt for et år eller to. Derefter ved man aldrig, hvad der sker.

”Fordi presset er så stort og konkurrencen benhård, opstår der en kultur med, at man ikke stiller spørgsmål. Hvis manageren på et hold var kommet ind og havde sagt; ”Nu går vi alle sammen ud og så spiser vi græs”, så havde vi gjort det. Man kunne sagtens sidde og tænke; ”Sikke en idiot!”, men man gjorde, hvad man fik besked på. For man ved godt, at der er 28 ryttere på et hold og kun 9 pladser til Tour De France”, siger Jesper Skibby.

Cykelsport er en parallelverden

Når Jesper Skibby tænker tilbage på sin karriere som professionel cykelrytter, minder det ham på mange måder om at leve i en slags parallelverden.

”Når man kommer ud på den anden side, så spørger man sig selv; ”Hold da op, er det sådan, verden ser ud!” Nogle mennesker trækker på smilebåndet, når jeg fortæller, at det var første gang, at jeg skulle gå på posthuset og betale mine regninger, da jeg stoppede med at cykle. Det havde jeg aldrig prøvet før, for det var bare noget, der var blevet gjort for mig. Eller dét at gå ned og handle, hvad var det for noget? Alle de her ting, som er basale for andre mennesker, blev gjort af andre fra cykelholdet. Ikke at jeg nødvendigvis havde tillid til alle i den konstellation, men det var bare nødvendigt for at kunne fokusere hundrede procent på cykling, som man er nødt til at gøre det i en professionel karriere”, fortæller Jesper Skibby.

Han er meget glad for at være der, hvor han er i dag: På den anden side af en professionel cykelsportskarriere. For det har vist ham, at man godt kan glæde sig over andres sejr uden at have følelsen af, at man selv har tabt. Han har også lært, at hvis man skal have tillid til andre mennesker, så er man nødt til selv at vise dem tillid.

”Det har været svært for mig i lang tid efter, at jeg stoppede som professionel cykelrytter. Jeg har altid holdt folk to skridt fra livet, fordi jeg ikke havde fuld tillid til, at de havde oprigtige hensigter. Rejsen fra mit liv som professionel cykelrytter til der, hvor jeg er i dag, har lært mig, at det nytter at vise andre mennesker tillid. At det er langt det bedste. Det har taget mig mange år at lære. Bare sådan en simpel ting som at tage øjenkontakt. Det havde jeg rigtig svært ved i mange år. Det er jo en tillidssag at se andre mennesker i øjnene”, siger Jesper Skibby.

Tilliden under pres

Tillid er udgangspunkt for, at vores dagligdag og tilværelsen som sådan føles nemmere. Gert Tinggaard Svendsen beskriver tillid som det, der smører tandhjulene i relationen mellem mennesker. Tillid giver mindre bøvl og mindre usikkerhed.

Læs også: Tillid skaber grobund for innovative samarbejder og stærk kultur

”Med et fagterm taler vi om, at der er færre transaktionsomkostninger i et miljø præget af tillid,” siger Gert Tinggaard og uddyber: ”Tillid handler i bund og grund om at ’opføre sig ordentligt’, altså agere efter det sæt uskrevne spilleregler, som findes i et samfund. I Danmark er vi så heldige, at vi har nogle gode uskrevne spilleregler. For eksempel det her med at ’et ord er et ord’. Eller, at man ikke må tømme en vejbod med friske grøntsager om sommeren uden at betale for det, man tager”.

Han gør i samme åndedrag opmærksom på, at tilliden i et land som Danmark på mange måder er kommet under pres i de senere år. Vi er blandt andet blevet mere opmærksomme på, at tillid er grundstenen i den måde, vores velfærdssystem er skruet sammen på.

”Det handler grundlæggende om, at alle bidrager til det fælles gode, og man har tillid til, at man ikke er den eneste, som giver noget, men, at alle andre også gør det. Et andet aspekt ved velfærdsstaten handler om vores tillid til, at de penge vi alle betaler i skat, bliver investeret i noget, som kan give os alle mere tilbage i form af hospitaler, veje, sundhed, retsvæsen og biblioteker. I det øjeblik man for eksempel begynder at kontrollere folk mere fra statens side i form af New Public Management og øget kontrol, så fortrænger man tilliden i et samfund”, forklarer Gert Tinggaard Svendsen.

Succes udfordrer tilliden

Når vi taler tillid, er det en grundregel, at man skal kunne stole på sine egne forventninger, når det kommer til andre mennesker og føle sig sikker på, at de handler i overensstemmelse med den måde, de opfører sig på.

Jesper Skibby tilføjer i den forbindelse et aspekt, som godt kan udfordre denne grundregel i forhold til tillid ganske meget.

”Succes er ikke altid lige godt for tilliden, både til en selv og andre mennesker. Det gælder ikke kun inden for cykelsporten, men helt generelt. Man risikerer at bilde sig selv ind, at man er nærmest udødelig, og det påvirker måden, man er sammen med andre mennesker og de forventninger, man har til dem. Det kommer til at minde om et skuespil. Det er jeg færdig med, der hvor jeg er i livet i dag. Jeg er heldigvis omgivet af nogle rigtig gode venner, som er der, uanset hvad. Mennesker, som jeg har en fortrolighed med, og som jeg ved, at jeg kan søge råd og vejledning hos. Mennesker, jeg ved, at jeg kan stole på. Dét er tillid”, afslutter Jesper Skibby.

Tillid er en vigtig faktor for os i Søhuset. Du kan have tillid til, at planlægningen af de ydre rammer for dit møde forløber som aftalt. Fra det øjeblik du kontakter os, får du én kontaktperson, som følger dig fra starten af planlægningsprocessen til dit møde eller konference er afviklet. Ring til vores Conference Coordinator Lise Rottensten på tlf. 8870 8870 eller udfyld kontaktformularen med dine ønsker og hør, hvordan vi i Søhuset kan hjælpe dig med at skabe det bedste møde eller konference.

Kontakt

Lise Rottensten

Conference Coordinator

Tlf: +45 8870 8870

Kontakt os for at høre mere